Anunt Directia pentru Agricultura Judeteana Teleorman

In atentia producatorilor agricoli

Va reamintim ca autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic în anul 2019 se face in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 61 din 26 martie 2012 privind autorizarea şi controlul cultivatorilor de plante modificate genetic şi măsuri pentru asigurarea coexistenţei plantelor modificate genetic cu cele convenţionale şi ecologice. Pentru potenţialii cultivatori de plante modificate genetic facem următoarele precizări:

Art.3 al actului normativ mai sus menţionat prevede “In România se cultivă în scop comercial, pentru consum propriu sau producere de sămânţă, numai plantele modificate genetic autorizate pentru cultivare în Uniunea Europeană”.

Plantele modificate genetic se cultiva numai de cultivatorii autorizaţi de MADR prin Direcţiile pentru Agricultura Judeţeană.

Singura planta de cultura modificata genetic autorizata a se cultiva in România este porumbul MON 810.

In acest sens va informam ca soia modificata genetic este interzisa a se cultiva in spaţiul agricol comunitar de la 01.01.2007.

Producătorii agricoli care vor sa infiinteze cultura de soia convenţionala au obligaţia de a se asigura ca samanta utilizata la semănat nu provine din samanta de soia modificata genetic si nici nu este impurificata cu OMG.

In anul agricol 2019 se va organiza verificarea tuturor parcelelor cultivate cu soia.

agricol_07_02_2019